Articulaţia umărului

Articulaţia umărului este o joncţiune între humerus şi omoplat. Această articulaţie este alcătuită din capul humeral şi cavitatea glenoidă. Cavitatea glenoidă este acoperită cu cartilaj hialinic, înconjurat de labrul glenoidal din ţesut fibros şi asigură mobilitatea articulaţiei.

Din cauza diferenţei dintre dimensiunea capului humeral şi a cavităţii, precum şi a mobilităţii crescute a capsulei articulare, articulaţia umărului formează un fel de sac. Muşchii (de exemplu subscapular, supraspinos, subspinos) care înconjoară capsula articulară, o protejează şi o fixează foarte bine. Ligamentele coraco-humerale sunt ligamente late, rezistente care se inserează la nivelul tuberozităţii mari a humerusului. Aceste ligamente împiedică extruziunea humerusului din cavitatea glenoidă. Ligamentele gleno-humerale se formează în mod similar cu membrana fibroasă din ţesutul conjunctiv al capsulei articulare.

În regiunea articulaţiei umărului se află câteva burse, umplute cu lichid sinovial, a căror funcţie constă în reducerea forţei de frecare la nivelul articulaţiei şi facilitarea rotaţiei libere a elementelor articulare separate.

Articulaţia umărului poate executa o gamă largă de mişcări, cum ar fi abducţia (îndepărtarea unui segment de articulaţie de axul medial), circumducţia (mişcare circulară periferică amplă a unui segment de articulaţie), ridicarea umărului, rotaţia medială (internă) şi laterală (externă) a umărului.