Articulaţia coxofemurală

Articulaţia coxofemurală este formată din suprafaţa articulară a capului femural şi este acoperită integral de cartilaj hialin, cu excepţia fosei acetabulare şi osului pelvian, numită și cavitatea cotiloidă. Articulaţia coxofemurală face parte din gama articulaţiilor sferoide și are forma unei „bile în cupă”.

Cavitatea cotiloidă este acoperită de cartilaj numai în regiunea semilunară, iar cealaltă porţiune este învelită cu grăsime şi acoperită de membrana sinovială. Imediat sub marginea cavităţii cotiloide, se află ligamentul transversal al acetabulului. Lângă marginea liberă a cavităţii cotiloide şi lângă ligamentul mai sus menţionat se află labrumul acetabular – un inel fibrocartilaginos care măreşte puţin adâncimea cavităţii cotiloide. Capsula articulară este prinsă de osul coxal la nivelul labrumului și se fixează pe femur pe linia intertrohanterică, iar în partea posterioară acoperă 2/3 din colul femural neajungând la creasta intertrohanterică.

Articulaţia coxofemurală cuprinde următoarele ligamente:
1. Ligamentul ilio-femural care se află pe partea anterioară a articulaţiei coxofemurale. Se întinde de la spina iliacă a osului ilion şi se prinde de linia intertrohanterică. Acest ligament previne hiperextensia articulaţiei coxofemurale şi participă la menţinerea trunchiului în poziţie verticală.
2. Ligamentul pubo-femural se întinde de la linia superioară a osului pubian în jos unde intră în capsula articulaţiei coxofemurale. O parte din fibrele sale fiind prinse în regiunea liniei intertrohanterice.
3. Ligamentul ischio-femural începe la nivelul suprafeţei anterioare a osului ischion, se prelungeşte şi se fixează de capsula articulaţiei coxofemurale.
4. Zona transversală se află în interiorul capsulei articulare, înconjoară ca o buclă colul femural, fiind prinsă de spina iliacă antero-inferioară.
5. Ligamentul capului femural se află în interiorul articulaţiei, fiind acoperit de membrana sinovială. În profunzimea ligamentului trec vasele care irigă capul femural.