Articulaţia cotului

Articulaţia cotului este o articulaţie complexă ce face parte din categoria articulaţiilor mobile. Este compusă din trei părţi: articulaţia humero-radială, articulaţia humero-ulnară şi articulaţia radio-ulnară proximală.

Mişcările în articulaţia humero-radială se fac de-a lungul axei frontale – flexia şi extensia antebraţului (cu o amplitudine de până la 140°). Articulaţia humero-ulnară are formă sferică, se realizează între trohlea humerală şi incizura trohleară a ulnei. Mişcările în articulaţia humero-ulnară au loc de-a lungul axei frontale (împreună cu articulaţia humeroradială) sub formă de flexie şi extensie a antebraţului. Articulaţia radio-ulnară proximală are formă cilindrică. Mişcările în articulaţie se fac în jurul axei verticale (cu o amplitudine de până la 160°). Aceste mişcări au loc concomitent şi în articulaţia radio-ulnară distală. Flexia în articulaţia cotului este asigurată de muşchiul biceps brahial, brahioradial şi alţi muşchi ai antebraţului, ancoraţi în trohlea humerală. Extensia este asigurată de muşchiul triceps brahial şi muşchiul anconeu.

Membrana sinovială formează pliul superior (posterior) şi pliul anterior sub formă de sac. În spatele articulaţiei cotului, între aceasta şi tendonul tricepsului brahial, se află sacul posterior subtricipital, iar pe ulnă – sacul periradial subcutanat. Capsula articulară este susţinută de 4 ligamente. Ligamentul colateral ulnar se întinde de la epicondilul humeral medial, fiind format din trei fascicule sub formă de evantai, până la marginea incizurii trohleare. Ligamentul colateral radial se întinde între epicondilul humeral lateral, prinde cu două extensii capul osului radial şi se îndreaptă spre extremitatea incizurii radiale a ulnei, unde se leagă de fibrele ligamentului inelar.

Aprovizionarea sangvină prin artere a articulaţiei cotului se face din reţeaua vasculară a articulaţiei ulnare. Refluxul limfatic se realizează prin ganglionii de la nivelul cotului şi parţial în cei din zona subraţului. Inervaţia este asigurată de reţeaua nervilor median, musculo-cutanat, radial şi ulnar.