Articulaţiile corpului uman

În corpul uman sunt peste 200 de articulaţii diverse: mari şi mici, simple, complexe şi combinate. Ele ne oferă posibilitatea de a executa un număr mare de mişcări, fără a ne gândi cum urmează să facem acest lucru: cu mâna, cu piciorul sau cu întreg corpul. Însă, atunci când la nivelul aparatului articular apar dereglări, omul pierde cel mai important lucru - sentimentul de libertate şi independenţă. De aceea, trebuie să ne protejăm articulaţiile din timp, trebuie să ştim cum sunt construite şi să cunoaştem cauzele care ar putea determina dereglarea activităţii articulaţiilor. Totodată, trebuie să ţinem cont că un mod sănătos de viaţă reprezintă condiţia de bază pentru menţinerea uşurinţei şi siguranţei în mişcare pentru mulţi ani.

hand Braţul şi mâna
Braţul este ataşat corpului prin intermediul oaselor centurii scapulare, articulaţiilor şi muşchilor. Este alcătuit din 3 părţi: braţ, antebraţ şi mână. Centura scapulară este cea mai puternică structură osoasă din corp.
Detalii
knee Articulaţia genunchiului
Articulaţia genunchiului este cea mai mare articulaţie din organismul uman şi, totodată, cea mai expusă la leziuni şi traumatisme.


Detalii
hip Articulaţia coxofemurală
Articulaţia coxofemurală este formată din suprafaţa articulară a capului femural şi este acoperită integral de cartilajul hialin...

Detalii
spine Articulaţiile coloanei vertebrale
Coloana vertebrală este axa centrală a corpului, un sistem cu structură complexă care îndeplineşte o funcţie extrem de importantă: este stâlpul de susţinere al corpului uman…
Detalii
elbow Articulaţia cotului
Articulaţia cotului este o articulaţie complexă ce face parte din categoria articulaţiilor mobile. Este compusă din trei părţi: articulaţia humero-radială, articulaţia humero-ulnară şi articulaţia radio-ulnară proximală.
Detalii
shoulder Articulaţia umărului
Articulaţia umărului este o joncţiune între humerus şi omoplat. Această articulaţie este alcătuită din capul humeral şi cavitatea glenoidă.

Detalii