Ce este?

btl B-Luron reprezintă un produs clasic ale cărui componente şi mecanism de acţiune corespund principiului de bază al medicinei ortomoleculare: „refacerea şi menţinerea sănătăţii prin modificarea concentraţiei substanţelor care se regăsesc, în mod normal, în organismul uman, fiind responsabile de sănătatea acestuia”. Rezumând: „moleculele potrivite în cantităţile potrivite”.

B-Luron este un supliment alimentar activ ce are la baza structurii sale complexul hialuron-condroitinic (CHC), fiind un produs tehnologic inovaţional, dezvoltat de compania germană Gramme-Revit GmbH, şi este destinat atât pentru stimularea producţiei de lichid sinovial propriu, cât și pentru asigurarea hrănirii şi refacerii ţesutului cartilaginos. În urma cercetărilor, observaţiilor şi experimentelor desfăşurate pe parcursul anilor, dezvoltatorii au reuşit să îmbine într-o combinaţie sinergică unică cele două elemente structurale de bază pentru refacerea funcţionării cartilajului: condroitina şi acidul hialuronic. Eficiența complexului obținut este similară cu injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic, mai mult decât atât, acționează simultan asupra tuturor articulațiilor.

Articulaţii sănătoase

“Fără mişcare viaţa este doar un somn letargic” – spunea Jean Jacques Rousseau şi, asemenea tuturor clasicilor, a afirmat un adevăr general valabil tuturor timpurilor. Mergând, dansând, alergând sau, pur şi simplu, legănându-ne piciorul, stând aşezaţi în fotoliu, ne mişcăm în fiecare zi, iar mobilitatea ne este asigurată de joncţiunile mobile ale oaselor, „balamalele” noastre interne – articulaţiile. În cazul unor articulaţii sănătoase presiunea este distribuită în mod uniform pe întreaga lor suprafaţă.

Fiecare articulaţie este alcătuită din următoarele elemente:
 • feţele articulare ale oaselor, acoperite cu ţesut cartilaginos;
 • capsula articulară din ţesut conjunctiv;
 • membrana sinovială care căptuşeşte capsula din interior şi secretă sinovia (lichidul sinovial).

Capsula articulară este acoperită din interior cu o substanță specială, numită membrana sinovială. Această membrană internă asigură hrănirea cartilajului şi produce „sucul articular”, lichidul sinovial, care reduce mişcarea de frecare de la nivelul articulaţiilor, protejându-le de uzură.

În cazul reducerii presiunii articulaţiei, cartilajul absoarbe lichidul articular precum un burete, iar în cazul sporirii acesteia, cartilajul elimină acest lichid în funcţie de gradul de încărcare. Totodată, lichidul sinovial izolează suprafeţele articulare una de cealaltă, formând o suprafaţă alunecoasă. O articulaţie sănătoasă „se lubrifiază” singură, de aceea forţa de frecare într-o articulaţie sănătoasă este de 5 ori mai mare decât forţa de frecare a gheţii.

Extremităţile osoase (epifizele) sunt protejate de un cartilaj hialinic cu înălţimea de 3-5 mm ce susţine rolul de „pernă de protecţie”: cartilajul absoarbe sarcinile mari şi mişcările bruşte. Cartilajul articular nu este conectat la sistemul circulaţiei sangvine, de aceea nu primeşte substanţe nutritive din sânge. Pentru cartilaj, sursa acestor substanţe o reprezintă lichidul articular. În timpul mişcării, celulele cartilajului absorb din lichidul articular substanţele nutritive necesare şi cedează metaboliţii, de aceea mişcarea articulaţiilor ilustrează adevăratul sens al cuvântului “viaţă”. Amintiți-vă de astronauţii care învaţă din nou să meargă după perioadele lungi de zbor în condiţii de gravitaţie. Acum totul este clar de ce se întâmplă acest lucru.

Baza cartilajului articular o reprezintă matricea (substanţă intercelulară) compusă dintr-un câmp al reţelei fibrelor de colagen. În matrice se află condrocitele – celule care sintetizează proteinele pentru fibrele de colagen şi materialul structural pentru baza cartilajului. Matricea este alcătuită din molecule foarte mari (proteoglicani) care pot reţine într-o măsură mare apa şi asigură, astfel, elasticitatea şi amortizarea în cazul loviturilor. Totodată, matricea este bogată în glicozaminoglicani, acid hialuronic şi condroitin sulfat - componente de structură ale lichidului sinovial.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic reprezintă
mai mult decât un simplu „lichid articular”.


Acidul hialuronic este regăsit în multe dintre ţesuturile organismului uman: cartilaje, oase, corp sticlos, valve cardiace, piele şi în lichidul sinovial. Întinde pielea şi ligamentele, menţine elasticitatea cartilajului şi lubrifiază articulaţiile noastre, constituind componenta esenţială a lichidului sinovial sau articular. Fără acest lichid, articulaţiile noastre nu ar putea funcţiona. Un organism sănătos şi tânăr produce singur acid hialuronic. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, procesul de sintetizare al acestuia în organism este încetinit, iar atunci când acest lucru se întâmplă, sesizăm probleme la nivelul articulaţiilor şi observăm acele riduri nedorite – primele semne ale îmbătrânirii premature. La vârsta de 40 de ani, formarea de acid hialuronic propriu se reduce cu 50%. La 60 de ani şi peste, organismul produce doar 10% din cantitatea necesară.

Acidul hialuronic poate reţine până la şase litri de apă per gram. Apa nu se poate comprima, iar acidul hialuronic transferă această proprietate către articulaţii. Acidul hialuronic este răspunzător pentru consistenţa lichidului din ţesuturi şi modifică vâscozitatea acestuia în funcţie de acţiunea forţelor mecanice: lichidul se subţiază în cazul efortului crescut, însă rămâne suficient de vâscos pentru a nu dispărea din articulaţii sub formă de apă.

Condroitina

Condroitina – “Miracolul elastic”


Condroitina este o componentă importantă a cartilajului. Parţial, ne asigurăm aportul de condroitină din hrană, iar aceasta se sintetizează în organism singură. Forma sa bioactivă este sulfatul de condroitină, întrucât condroitina se poate utiliza în corp numai după combinarea cu sarea acidului sulfuric. Sulfatul de condroitină acţionează ca un magnet pentru lichid. Datorită sarcinii electrice a legăturii chimice, acesta reţine cantităţi mari de apă în ţesutul conjunctiv şi creează o substanță gelatinoasă în care se află condrocitele. Astfel, se asigură elasticitatea şi capacitatea de amortizare a cartilajului articular.

O problemă importantă a regenerării cartilajului o reprezintă insuficienţa componentelor structurale necesare, cauzată de boli sau de alţi factori, menţionaţi anterior. Am stabilit deja că ţesutul cartilaginos nu primeşte substanţe nutritive din sistemul circulaţiei sangvine, ci din lichidul articular care asigură, de asemenea, şi eliminarea reziduurilor din celulele cartilajului. Dacă organismul nu are suficiente substanţe nutritive, celulele cartilajului se usucă şi mor treptat. Un cartilaj deteriorat nu îşi mai poate îndeplini funcţia de amortizare şi nu mai poate asigura mobilitatea articulaţiei. Astfel, artroza începe să progreseze.

Complexul hialuron-condroitinic

Complexul hialuron-condroitinic (CHC)
este sinonim cu o viaţă fără
dureri articulare.


Acidul hialuronic şi condroitina protejează mult mai bine articulaţiile împreună. Dacă aceste substanţe sunt administrate concomitent, ele acţionează sinergic, adică se completează reciproc pentru a asigura funcţiile de protecţie şi hrănire ţesuturilor cartilaginoase şi acţionează mult mai eficient decât fiecare componentă separat.

Datorită structurii moleculare modificate, acidul hialuronic din CHC nu se distruge în urma administrării pe cale orală şi rămâne stabil. Pe de o parte, acţionează ca o seringă, crescând mecanic cantitatea de acid hialuronic exogen în articulaţie, iar pe de altă parte, activează procesul de sinteză al acidului hialuronic propriu (endogen) la nivelul condrocitelor asemenea unui catalizator. Totodată, CHC acţionează simultan asupra tuturor articulaţiilor, astfel fiind mai avantajos faţă de formele injectabile.

Drept urmare, administrarea de B-Luron are o importanţă semnificativă pentru buna funcţionare a articulaţiilor şi mobilităţii acestora. Se recomandă administrarea zilnică a unei măsuri dozate de 30 ml de B-Luron (echivalentul a 450 mg de complex hialuron-condroitinic) timp de o lună fără întrerupere. Simptomele vizibile de ameliorare nu vor apărea imediat, ci după atingerea unei anumite concentraţii de acid hialuronic în articulaţie la sfârşitul săptămânii 2-3. Acest lucru depinde de gradul de afectare la nivelul articulaţiei, de nivelul deficitului de condroitină şi acid hialuronic. Pe scurt, cu cât mai puţin este afectată articulaţia, cu atât mai repede se va simţi ameliorarea şi va avea loc restabilirea articulaţiei. În cazuri severe, se recomandă repetarea curei de tratament pentru atingerea rezultatului scontat. Important este faptul că acţiunea siropului cu gust plăcut va continua şi după finalizarea administrării, existând o explicaţie logică: este reluată sinteza de acid hialuronic propriu, lichidul sinovial revine la normal, iar articulaţia începe să lucreze.

Dinamica modificării conţinutului de acid hialuronic în timpul administrării B-Luron.

Proprietăţile produsului

Particularităţile B-Luron


 • Acţiunea produsului este îndreptată către sursa problemei;
 • Complexul ortomolecular corectează dezechilibrul la nivel molecular, optimizând procesele biochimice din organism;
 • Acţionează asupra tuturor articulaţiilor;
 • Se poate combina cu fizioterapia şi orice produs medicamentos;
 • Acţiune prelungită (1 cură de tratament la 3-5 luni);
 • Fără efecte secundare;
 • Formă avantajoasă de prezentare şi administrare.

Recomandări de administrare

 • Artroze;
 • Deteriorarea cauzată de înaintarea în vârstă;
 • Expunere excesivă prelungită şi/sau unilaterală a articulaţiilor în timpul activităţilor de muncă (inclusiv greutate corporală excesivă);
 • Efort fizic crescut înainte şi după competiţiile sportive;
 • Patologii ale discurilor intervertebrale (protruzie, hernie);
 • Perioada recuperatorie după intervenţii chirurgicale pe articulaţii (artroscopii);
 • Bolile congenitale Genu valgum (genunchi în X) şi Genu varum (genunchi în O);
 • Osteocondropatii la adolescenţi;
 • Gută (în tratament complex).